Telelogopèdia

Tradicionalment la Logopèdia s’ha practicat sempre de forma presencial però sovint els grans canvis venen de situacions excepcionals i, arran de les limitacions de mobilitat que ens han afectat des del Març de 2020 a causa de la pandèmia de Covid-19, la telemedicina i la telelogopèdia s’han pogut beneficiar dels avenços tècnics que ens permeten una comunicació a distància via Internet.

Les videoconsultes i el correu electrònic s’han revelat eines extremadament útils per atendre bona part de les necessitats dels pacients.

Què aporta la Logopèdia online?

  • Comoditat i facilitat per concertar horaris, amb molta més disponibilitat per ambdues parts ja que no requereix desplaçaments
  • Estalvi de temps i de despeses en transport i possibilitat d’atendre pacients de llocs molt allunyats que d’altra manera no podrien assistir regularment
  • Possibilitat d’intercanvi d’informes i enviament d’instruccions i material per treballar a casa, per mitjà del correu electrònic, després de les sessions en temps real

Quins casos es poden tractar a distància?

És cert que no tots els casos son susceptibles de tractar telemàticament; això es valora a la consulta, a la primera visita, que sempre és presencial i es decideix, de comú acord amb el pacient, de quina forma es farà el tractament.

Sessions de reeducació vocal en disfonies, de tècnica vocal en cantants, de reeducació de trastorns de la parla tant articulatoris com de fluïdesa (tartamudesa) d’intervenció en retards i trastorns del llenguatge oral o escrit, entre altres, s’estan duent a terme amb èxit i a plena satisfacció dels usuaris i dels professionals.

Per altra banda, possibles limitacions que a primera vista podrien existir (problemes de connexió, manca d’hàbit en utilitzar certes plataformes) hem comprovat que se superen ràpidament des del primer moment amb un mínim d’indicacions.

La Telelogopèdia és una pràctica a tenir molt en compte d’ara en endavant i no pas com una solució provisional sinó com una autèntica alternativa a la modalitat presencial, amb les mateixes condicions i totes les garanties.